Hüseyin Yetiş dost’tan, Öğretmeni Ahmet Salim Cengiz’e olan sevgi ve özlemi

Babam, öğretmenim, ağabeyim, arkadaşım, can dostum. AHMET SALİM CENGİZ anısına

Yayınlama: 28.10.2022
A+
A-

Babam, öğretmenim, ağabeyim, arkadaşım, can dostum. AHMET SALİM CENGİZ’e olan sevgi bağlılığından bazı kesitler aktarmaya çalışacağım….

 

BİR ÖĞRETMEN  “AHMET SALİM CENGİZ”

İşte size gerçek bir eğitimci. İşte size gerçek bir idealist öğretmen. Onu anlatmaya kelimelerim yetmiyor. Neden diye soracak olursanız.

1988 yılında Hatay Hassa Aktepe’de Ortaokuldan mezun olduğumda ailem beni Adana’da ikamet eden akrabalarımın yanına göndermişti. O dönem Adana’da  bir çok okula giderek kayıt olmam için ziyaretlerde bulundum. Devlet İstatistik Kurumu’nda görev yapan dayımın tavsiyesi ile Adana Erkek Lisesi’ne kaydımı yaptım.

Okulun ilk günleriydi. Yeni okulumun ortamına alışmak biraz zor gelmişti bana.  Matematik dersimize giren Ahmet Salim Cengiz ile o dönem tanıştım. Hatta, bir derste çözmediğim bir matematik sorunu kendisine sorduğumda, “ Evlat Matematik bir hayat gibidir. Bir problemde neyi ,nerede nasıl kullanacağını çok iyi öğrenmelisin. Bilgili ve zeki insanlar hayatta  başarılı olurken planlı ve programlı davranırlar. Sende azimli bir öğrencimsin. Düşünerek hareket et .” diyerek çözemediğim problemi çözmeme yardımcı oldu.

Doğrusunu söylerseniz çok ama çok sıkıldığım Matematik dersini biraz olsun sevmeye başlamıştım. Ve..  günler su gibi geçti. Adana’nın hayat şartlarında geçim mücadelesi verirken evlerinde kaldığım ablamın ekonomik sıkıntıları  hat safhada idi. Durumu annem Gülüstan  ve babam Topçu Yetiş ile paylaştım. Ve. Lise 1.sınıfın ilk yarısı bitince tasdiknamemi alarak ailemin yanına Hatay Hassa Lisesine giderek abim  Mustafa Yetiş’in sayesinde kayıt olabildim. O tarihten sonra Ahmet Salim Cengiz hocamla hiç karşılaşmamıştım.

Aradan yıllar geçti.

İstanbul Avcılar’dan Adana’ya ailemin taşınması nedeniyle bende gelerek Gazetecilik meslek hayatına devam ettiğim  günlerdi. Adana’da Toros Gazetesi’nde muhabir olarak göreve  başlamıştım. Çok değerli abim olan Özcan Aladağ’ın  gazetemizde  birlikte görev yaptığı dönemdi.   Abimin   yönlendirmesiyle Yüreğir’de Enver Kurttepeli Anadolu Lisesine  bir etkinliğin haberini  yapmaya  gittim. Okul Müdürü Yusuf Gültekin bizi içtenlikle karşılaşmıştı. Program bittiğinde okuldan ayrılmadan önce müdür yardımcısı olarak görev yapan Ahmet Salim Cengiz, yanıma yaklaşarak ..

“ Evlat senin adın ne ? Sen Erkek Lisesinde hiç okudun mu “ diye sordu.

Ben de , “ Evet hocam. Bir dönem okudum. ” Diyerek ismimi söyledim.

 Ve.. Ahmet Salim Cengiz okul müdürü Yusuf Gültekin’e dönerek , “ İşte bir öğrencim. Karşımda. “

Evlat, “  Ben, matematik dersine giren Salim Cengiz öğretmenin” diyerek gülümsedi.

Ben de yıllar sonra öğretmenim ile karşılaşmanın  heyecan ve mutluluğunu  yaşadım.

Göz yaşlarımı  tutamayarak yıllardır görmediğim öğretmenimin ellerinden öptüm.

O günden sonra  her fırsatta  giderek ziyaret ettiğim, bilgisine ihtiyaç duyduğum öğretmenim Yüreğir Enver Kurttepeli lisesinde Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Buna çok ama çok sevindim.  Gazetecilik mesleğimi yaparken ; karate branşına devam ettim.

Yüreğir’de Selahattin Eyyubi Mahallesi’nde bulunan Yüreğir Spor Kulübüne giderek karate derslerine  fırsat buldukça katılıyordum. Değerli hocam Emre Yılmaz’ın yanına giderek idmanlara devam ediyordum. Bir dönem sonra hocam Emre Yılmazın  karate okulunun yeri  Yüreğir Enver Kurttepeli lisesine çok yakındı. Çok şanslı günlerimdi. Artık iki tane hocam vardı. Günler bir dönem böyle gelip geçti .

Ve.. gün geldi. Annem Gülüstan Yetiş’in hastalığı giderek arttı. Hastanelerin evimiz olduğu bir dönemde Yüreğir Selahattin Eyyubi Mahallesinde ikamet ederken hakkı rahmetine kavuştu.Göz yaşlarımızı silenlerden bir tanesi de hocam Ahmet Salim Cengiz oldu. Yine Adana Hakkı Polat Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, Tahsilli İlkokulu ve Ortaokulu’nda usta öğretici olarak görev yapmam çok değerli hocam Ahmet Salim Cengiz’in sayesinde olmuştu.

Gazetecilik mesleğini  yaparken artık bir yuva kurmamı çok isteyen ailemin yönlendirmesi ile görücü usulü ile  tanıştığım eşimin ailesinin komşusunun tavsiyesi sonrasında eşimi ve  ailesini görmeye gittik. Durumu hemen Ahmet Salim Cengiz’e anlattım. Allah işimizi rast getirecek ya . biraz da kaderin bir yazısı mı desem yeridir. Salim Hocam’ın birlikte yıllarca  Erkek Lisesi’nde görev yaptığı Felsefe Grubu Öğretmeni Veysel Albayrak’ın eşimin kardeşi ile evli olduğunu öğrendim.

Ve.. ailemle Allahın emri peygamber efendimizin kavli  ile  eşimi ailesinden isterken  Salim Hocam, “ Hüseyin  benim evladım. Her konuda kefili benim.” Diyerek  babalık yaptı. Eşimin ailesi ise Veysel Albayrak  hocamın “ benim yılarca görev yaptığım öğretmen arkadaşımın  öğrencisinin ailemizin bir ferdi olmak istemesinden çok mutluluk duyarım” diyerek eşimi ailesinden istedik.

Ve.. evlilik hazırlıklarımız  başladı. Bir süre sonra da  evlenerek yuvamı kurdum.

Salim Hocam ile öğrencilik dönemim sonrasında  tanışalı 16 yıl  oldu. Hocam Ahmet Salim Cengiz   bizlere bir baba, arkadaş, bir öğretmen, bir gönüldaş  oldu. Hatta, hayatımda iz bırakan çok değerli bir sevgisi hep var oldu. Size yazdığım bu satırlarım yaşanmış bir dönemi anlatan  ; gelecek nesillere taşınacak yıllar geçse de unutulmayacak günlerdir.

Gazi  Mustafa Kemal  Atatürk’ün izinde eğitim meşalesini  41 yıl taşıma onurunu yaşayan sevgili öğretmenim Ahmet Salim Cengiz’in öğrencileri arasında Ordu Valisi Tuncay Sonel Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, AK Parti Adana İl Eski Başkanı Fikret Yeni, Adana’lı ünlü ses sanatçısı Murat Kekili, Gazeteci Özcan Aladağ abimin evlatları  başta olmak üzere binlerce öğrenci yetiştirmenin onurunu yaşayan ,onlarca plaket ve takdir belgesi alan, çok  değerli öğretmenim  meslek hayatına nokta koyarak  yaş haddinden emekliye ayrıldı.

Ama , eğitim bayrağını gururla ve onurla taşıyacak arkadaşlarına teslim ederken ardında bir eğitim ordusu ve başarı abidesi bıraktı.

Hocam, sizi anlatmaya ne kelimelerim yeter .Ne de satırlarım yeter. Ben, hayatta örnek aldığım ,çok ama çok sevdiğim öğretmenim , yol arkadaşım, babam , ağabeyim oldun. Ellerinden öperim. Seni çok ama çok seviyorum. Bizler, gazetecilik  yaparken, usta öğretmenlik yaparken, örnek bir baba olurken senin fikirlerine çok ama çok ihtiyaç duyduk. Duymaya devam edeceğiz.

Vatanına ,milletine, bayrağına, ezanına  yürekten  bağlı evlatlar yetiştirmeye devam edeceğiz.

Yüreğimiz ve sevgimiz hep seninle olacak. Ellerinden Öperim.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.