İş bulmak için Suriyeli (mi) olalım

Ülke insanı ac sefil iş bulamaz’ken, dışarıdan gelen mülteci ve sığınmacılara iş olanakları sunulmaya devam ediyor.

Yayınlama: 26.09.2023
A+
A-

Ülkem ne hale getirildi. Ülke insanı ac sefil iş bulamaz’ken, dışarıdan gelen mülteci ve sığınmacılara iş olanakları sunulmaya devam ediyor. Mülteciler konusunda bir uygulama da  ziraat bankasından geldi. Ziraat Bankası, KOBİ’lere 1,5 milyon lira kredi desteği sunma kararı aldı.

Ancak, kobilerin kredi alabilmeleri için en az bir Suriyeli veya koruma altındaki bir mülteciyi çalıştırma şartı aranıyor. Finansmana erişimin çok zorlaştığından şikayet eden küçük ve orta büyüklükte ki işletmelere, Ziraat Bankası’nın 1,5 milyon lira kredi desteği vereceği kamuoyuna yansıdı.

Adalet bunun neresinde? Evine ekmek götüremeyen milyonlarca insanın olduğu ülkemizde, insanlar iş bulamaz’ken açıklanan bu uygulama ileTürkiye vatandaşı adeta çileden çıkar gibi görülüyor.

Alınan kararda, geçici koruma altındaki Suriyeliler, Uluslararası koruma sağlanan kişilere ve T.C. vatandaşları için, yeni istihdam sağlanmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Ziraat Bankasının 1,5 milyon liralık kredi desteğinden Suriye li çalıştırma şartı aranan iller; Adana, Adıyaman, Ankara, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bulunan KOBİ statüsündeki imalat, bilgisayar programlama, bilimsel araştırma ve geliştirme ile danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin faydalanacağı belirtiliyor.

Bu şartlar da ülkem insanı elbette kendisine bir haksızlık yapıldı hissine kapılması kaçınılmaz görüldüğü gibi, işsiz olan bir sürü vatandaş doğal olarak, keşke bende Suriyeli olsaydım kelimesini kalbinden geçirerek bir ümitsizliğe kapılabilir. Yabancı mülteciler için Hastane kuyruğu yok, aş kuyruğu yok iş kuyruğu yok, yardım adı altında alınan paralar ve olanaklar da  işin cabası… Dolayısıyla bu tür açıklama ve alınan kararlar, Türkiye halkını bir karamsarlığa sürükleyerek, vahim sonuçlar doğurabilir.

Ülkede yaşayan milyonlarca ac işsiz vatandaş, Suriyeli mülteciyi nasıl kıskanmasın?  Haydi gelin bu işin içerisinden nasıl çıkılacak. Doğrusu bir çok insan gibi beni de merak sardı….

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.