MUHARREM AYI VE ORUÇ TUTMAK

Bu ay Aleviler için Yası Matem ayıdır. Bu oruç ayına Aleviler Muharrem ayı derler. Yahudiler Youm Kuprim derler. Bu orucu Peygamber Hz. Muhammedde tutmuştur. Oruç ve Kurban insanların kötü belalardan kurtulmak için Tanrıya adadıkları yani verdikleri sözün yerine getirilmesidir.  Bu orucu Anadoludaki Alevilerden başka halklar pek tutmaz. Bu orucu Şiiler tutmazlar. Aleviler 12 gün Muharrem ayında […]

Yayınlama: 12.08.2021
A+
A-

Bu ay Aleviler için Yası Matem ayıdır. Bu oruç ayına Aleviler Muharrem ayı derler. Yahudiler Youm Kuprim derler. Bu orucu Peygamber Hz. Muhammedde tutmuştur. Oruç ve Kurban insanların kötü belalardan kurtulmak için Tanrıya adadıkları yani verdikleri sözün yerine getirilmesidir. 
Bu orucu Anadoludaki Alevilerden başka halklar pek tutmaz. Bu orucu Şiiler tutmazlar. Aleviler 12 gün Muharrem ayında oruç tutarlar. 
Aleviler bu orucu tutarken sessiz, sakin hiç kimseyi rahatsız etmeden tutarlar. Ne gece kimsenin kapısında davul çalıp her yere reklam kesinlikle böyle bir şey yapmazlar. 
Hz. Hüseynin 680 yılında Emevi Hanedanı İslamın lideri Halife Yezit tarafından katledilişinin yıl dönümü olan Muharremin onuncu gününe denk geldiği için  onuncu günü Hz. Hüseynin şehit edildiği gün olarak bilirler. 
Bu on iki gün Aleviler için matem üzüntü ayıdır. 
Bu ayda Et yemezler, kan akıtmazlar, hiç bir canlıya kıymazlar. Ellerine keskin bıçak delici alet almazlar. Vicdan ve merhamet duyguları en üst düzeyde seyreder. On iki gün su içmezler. Su yerine susuzluklarını giderecek ayran ya da başka meyve suyu içerler. Yemeklerinde soğan ve başka bir sebze meyve bile kesmezler.  Aleviler oruç ve oruçlu olmayı Batıni bir felsefeyle şöyle savunup açıklarlar. 
Aleviler için oruç tutmak kesinlikle gün boyu yemek yememem ve su içmemek, aç kalmak anlamına gelmez. Yani aç kalmakla alakalı bir şey değildir onlar için oruç tutmak. 
Alevi Batıni felsefesinde oruç ve oruçlu olmak. Yalan söylememektir ben yalanı ağzıma almam ben yalana oruçluyum demektir. Bu hırsızlık yapmaya, zinaya, iftiraya, başkasının malına hakkına göz koymaya el uzatmaya oruçlu olmaktır. Bu oruçlu olmak kişinin kendi kendine söz yani ikrar verip ben bütün kötü olumsuz hareket ve işlere karşı kendimi sakınıp, uzak durup kesinlikle yapmayacağım demektir. Alevi Batıni felsefesi kişinin kendi içindeki nefsiyle mücadele etmeyi kendini oruçlu olmak diye tanımlayıp böyle açıklar. 
Hünkar Hacıbektaş Velinin dediği gibi Alevi kendini öldürmek isteyen düşmanına bile kin, nefret gütmez, ona karşı kötülük düşünmez yani; İncinsende incitme ilkesine uyar. 
Alevi Batıni felsefesinde kendini yetiştirmiş bir Kamil insan yeryüzündeki bütün kötülüklerden kendini muaf tutar yani 365 gün oruçludur. Sadece yılın 12 günü Muharrem ayında oruçlu değildir. Bütün yaşamı boyunca  bu ilkelere sadık kalarak kendisine yapılmasını istemediği hiç bir şeyi başka hiç bir canlıya yapmaz. 
Bu arınmışlık kişinin Tanrıdan korktuğu için, günahtan sakınıp, Cennete gitmek isteyip Cehennemden korktuğu için yaptığı bir şey değildir. Oruçlu olmak Alevi felsefesinin bir ilkesi ve gereğidir kişide o ilkelere uyar ve bütün kötülüklere karşı kendini bir yaşam boyu oruçlu sayar. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.