Sosyal devlet nasıl olmalı?

Sosyal devlet deyince bu gün ne anlıyoruz, nasıl olmalı ve uygulanabilir ve yaşatılabilir mi. Devletin bütün vatandaşlarına eşit haklar verdiği, yasalarla bütün bireyleri, eşit yurttaş kabul ettiği,bir hukuk devletidir, sosyal devlet. Bütün vatandaşının, işini, aşını, evini, sağlığını, güvenliğini, yaşam kalitesini ve mutluluğunu garantiye almış devlet anlaşılmalıdır. Yani vatandaşının, çocuklarının geleceğini, eğitimini, sosyal yaşamını, her şeyini […]

Yayınlama: 10.02.2020
A+
A-

Sosyal devlet deyince bu gün ne anlıyoruz, nasıl olmalı ve uygulanabilir ve yaşatılabilir mi. Devletin bütün vatandaşlarına eşit haklar verdiği, yasalarla bütün bireyleri, eşit yurttaş kabul ettiği,bir hukuk devletidir, sosyal devlet.

Bütün vatandaşının, işini, aşını, evini, sağlığını, güvenliğini, yaşam kalitesini ve mutluluğunu garantiye almış devlet anlaşılmalıdır.

Yani vatandaşının, çocuklarının geleceğini, eğitimini, sosyal yaşamını, her şeyini düşünen devlet demektir. Hani devlet baba denir ya,devlet en üst bir kurum, aile babası, ailenin reisidir devlet. Bir babanın ve annenin,çocukları için ev ahalisinin, daha iyi bir yaşam sunması için çaba sarf etmesidir. Bu gün bizim ülkemizde bir hayal ve hükümet olanlar için, katiyen olmaması gereken bir anlayış olarak kabul görür.
Benim devlet anlayışım daha da teferruatlı, şimdi ben kendi, idealimdeki devleti tarif etmeye çalışacağım. Bence ve gönlümdeki devlet nasıl olmalı, onları sırasıyla anlatacağım.

Devlet bütün vatandaşlarına, aile büyüklüğüne göre, ücretsiz bir ev vermeli, her çocuğun ayrı odası olan bir ev. Evler sağlık açısından elverişli, güneş gören, yazın ferah, insanın kendini rahat bulacağı bir ev. Elektrik, su, telefon, internet, doğalgaz kesinlikle ücretsiz olmalı, devlet bunu kesinlikle karşılamalı. Toplu taşıma araçları ve Şehirlerarası ulaşımdaki Trenler ücretsiz olmalıdır.
Devlet bütün vatandaşlarının, iletişim ve ulaşımını sağlayıp ücretsiz yapmalıdır. Vatandaş ben özel araç, otomobil almak istiyorum diyorsa, bu ücretli olmalı.

Devletin verdiği evi beğenmeyip daha konforlu evde oturmak istiyorsa, kendi parasıyla istediği evi almalıdır. Cep telefonlarında, ayda bin dakika devletten, daha fazlası kişiden alınmalıdır. Devlet her vatandaşının, eğitim, beceri ve gücünü hesap ederek, bir iş vermelidir.

Eğer vatandaşına iş bulamıyor ise, o vatandaşın ve ailesinin bütün ihtiyaçlarını giderecek bir sosyal yardım vermelidir. Başta da söylediğimiz gibi, eğitim ve sağlık, kesinlikle parasız ve devletin birinci görevi olmalı. Devlet vatandaşının bütün gereksinimini, devletin sağlayacağı ücretsiz bir yol gösterip, ötekileri ücretlendirmelidir.

Devlet çiftçisine Ziraat Mühendisi, toprağına ne ekerse, karına olur diye yönlendirmelidir.Hayvancılık yapanların, ahırından ve yemine kadar her şeyini birde Veterineri ücretsiz görevlendirmelidir. Devlet Planlama Teşkilatı, vatandaşlarının nerede ne yapacağını, önceden araştırıp, en doğru ve bilimsel sonucu halkına sunmalıdır. Planlı bir ekonomiyle, her şey önceden bilimsel çalışmalarla planlanmalıdır.

Devlet bütün vatandaşlarının, ihtiyacını giderecek her şeyi kendisi üretmeli ve sağlamalıdır. Eskiden Sümerbank vs vardı ya, öyle devlet vatandaşı için en sağlıklı ve ucuz üretimi yapmalıdır.
Devletin vatandaşına sunduğu her şey, temiz, sağlam, sağlıklı, doğal olmalı, teferruatsız ve sade olmalı. Bu sade olanları kabul etmeyen daha farklı, malları kendi ücretiyle almalıdır. Almanya’da devlet vatandaşına 60 yıl sıfır faizle ev ve iş kredisi veriyor, girişimcilere bu devlet tarafından sağlanmalı.
Peki? Bunları devlet nasıl ve hangi bütçeden yapmalı diye sorulursa, vatandaşından aldığı vergilerden cevabı, en güzel cevaptır. Vatandaştan alınan vergiler yine vatandaşa, hizmet için harcanmalı. Yandaşa, Tarikatlara, eşe,dosta değil, halka harcanmalı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.