2000 yılı öncesi Bağ-Kur ile ilgili mağduriyet yaşayan esnaf unutulmamalı

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili gündeme alınan bir çalışma devam ederken, geçmişte 2000 yılı öncesi Bağ-Kur ile ilgili mağduriyet yaşayan esnafın’da unutulmaması gerekir. Emeklilik yaşı gelen, ancak 2000 yılı öncesi vergi ve oda kaydı olmasına rağmen, Bağ-Kur kaydı olmayan binlerce esnafın mağduriyetinden dolayı, geriye dönük borçlanma hakkı tanınması bu mağduriyeti yaşayanların yüzünü güldürecektir. Konuyla ilgili mağduriyet yaşayan binlerce vatandaşımızın sesine […]

Yayınlama: 19.11.2021
A+
A-

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili gündeme alınan bir çalışma devam ederken, geçmişte 2000 yılı öncesi Bağ-Kur ile ilgili mağduriyet yaşayan esnafın’da unutulmaması gerekir.

Emeklilik yaşı gelen, ancak 2000 yılı öncesi vergi ve oda kaydı olmasına rağmen, Bağ-Kur kaydı olmayan binlerce esnafın mağduriyetinden dolayı, geriye dönük borçlanma hakkı tanınması bu mağduriyeti yaşayanların yüzünü güldürecektir. Konuyla ilgili mağduriyet yaşayan binlerce vatandaşımızın sesine kulak vermeniz, toplumsal olarak kanayan yaraya derman olunacağı unutulmamalıdır.

Sosyal güvenlik hakkı anayasal bir haktır. Bir defaya mahsusta olsa, vatandaşın bu haktan yararlanmasını sağlamak iktidar açısından avantaj sağlayacağı gözönünde bulundurulmalıdır.

4 Ekim 2000 yılından önce oda ve vergi kaydı olup, ancak bağ-kur kaydını yaptırmamış olan binlerce esnaf vatandaşımızın ve onların ailelerini göz önünde bulunduracak olursak, büyük bir topluluğu oluşturduğu görülecektir. Emeklilik konusunda bu mağduriyetin giderilmesi iktidara puan sağlayacaktır.

1985’te çıkan 3165 sayılı kanun’da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararına göre 1985- 20000 arasında oda sicil ve vergi kayıdı olanlar, ihtiyaçları durumunda, bu dönemleri sigortalı saydırabiliyorlardı. Ancak bu kayıtların ispat edilmesi gerekiyor. İnsanların mahkeme kapılarına gitmeden, konuyla ilgili duyarlılık gösterilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi büyük sevinç yaratacaktır.

Sosyal güvenlik hakkı anayasal bir haktır denilmektedir. İnsan hak ve özgürlükleri adına insan yaşamını doğrudan ilgilendiren konu hakkında, bir defaya mahsusta olsa geriye dönük borçlanma hakkı 2000 yılı öncesi Bağ-Kur kaydı olmaması nedeniyle emekli olamayan insanların dertlerine derman olacaktır.

Alınacak bu karar doğrultusunda, çıkacak bir yasa sonucu hem hazineye kaynak sağlanacak olup, hemi’de yıllardır bunun özlemini yaşayan vatandaşlara sevgi dolu pembe bir baharı yaşatacaktır…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.