Emeklinin yaşantısı sorunlar yumağına dönüştü

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şubesinin yaklaşan kongresine rağbet bir hayli yüksek görülüyor. Adaylar ardı ardına sahneye çıkmaya devam eder’ken, daha çıkacak olanlarında iştahlarını kabartarak, sanırım kongrede aday bolluğu yaşanacak gibi görülüyor. Peki sizce nedir bu derneğin cazibesi ! Türkiye emekliler derneği (TÜED) adana şubesinin yaklaşık 75000 üyesi bulunmaktadır.  Üye aidatları merkezi sistemle ilişkili olarak, direk […]

Yayınlama: 13.02.2021
A+
A-

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şubesinin yaklaşan kongresine rağbet bir hayli yüksek görülüyor. Adaylar ardı ardına sahneye çıkmaya devam eder’ken, daha çıkacak olanlarında iştahlarını kabartarak, sanırım kongrede aday bolluğu yaşanacak gibi görülüyor.

Peki sizce nedir bu derneğin cazibesi !

Türkiye emekliler derneği (TÜED) adana şubesinin yaklaşık 75000 üyesi bulunmaktadır.  Üye aidatları merkezi sistemle ilişkili olarak, direk emeklinin maaşından kesilmektedir. Yönetim kurulu ve başkan’ın aldıkları maaş cazibenin temelini oluşturuyor. Diger getiriler ise işin cabası olarak bilinmektedir.

İyi hoş güzel alsınlar beyefendiler maaşlarını buna kimsenin bir şey dediği yok. Ancak burada sorunun temelini oluşturan vaka, gerçekten bu kaynaktan nemalananlar bu güne kadar gerçek anlamda, emeklinin sorunlarıyla ilgilendilermi? İşte burada bu sorusunun cevabı bir muamma olarak görülüyor.

Allah rahmet eylesin Sn. İyiyürek öldü gitti. Dünyasını değişen bir kişinin arkasından konuşmak doğru olmaz.İyi kötü yaptıklarıyla şu an hakkın huzurunda. Elbet iyiliğinde kötülüğünde bir karşılığını verecek olan hakkın kendisidir. Hak’la kul arasına girilmemesini benimseyen bir kişi olarak,bu konuda şu an yorum yapmak doğru olmaz.

Adana’da üye sayısının bu kadar rağbet görerek yükselmesinin temelinde emeklinin ekonomik sıkıntılar içerisinde olması, o günün şartlarında, dernek tarafından halka vaat edilerek yürütülen TOKİ evlerinden ucuz konut sahibi olabilme cazibesi, dernek üye kayıtlarında rağbet görmüştür.

Burada Rahmetli İyiyüreğin hakkını inkar etmek doğru olmaz.Üye sayısını artırma başarısı Rahmetli H.Seyfi İyiyürek’in başarısı olmadığını, kimse bana anlatamaz…

Dernek üzerinden kömür dağıtma vb. varsayımlar dernek üyelerinin artmasına neden olur’ken, geçmişte yaşanan bazı usulsüz  ve yolsuzluk konularından dolayı, bazı yöneticiler hakkında gözaltılar yaşanmış ve  konu yargıya intikal etmişti. Meraklıları medya ve yasal resmi arşivlerden inceleyebilirler.

Bizim meselemiz burada hiçbir kişiyi rencide etmek veya yüceltmek değildir. Bir emekli olarak elbette emeğin en yüce karşılığını görmek ve emeklinin geriye kalan yaşamında rahat bir ortam içerisinde huzurlu ve mutlu yaşamasını talep etmekten daha güzel ne olabilirki?

Emeklinin yaşantısı, Ülkemizde sorunlar yumağına dönüşmüştür

İşte tam burada, STK olarak görmek istediğimiz Emeklilerin gerçek anlamda hak ve  hukukunu koruyan kollayan bir yapının gerçek anlamda işlevini görmesi için, Türkiye Emekliler derneği’nin ( TÜED) misyonu önemlidir. Bu misyonu harekete geçirebilecek bir aday ve yönetime ihtiyaç vardır. Önemli olan, bu misyonu hakkıyla üstlenek, emeklinin gözü kulağı ve sesi olarak iş yapacak kişiyi işbaşına getirmek’te derneğe üye olan, yaklaşık 75000 kişinin görevi olmalıdır.Ülkede emekli inim inim inliyor. Mualesef emeklinin sesini duyan yok..

Kardeşlerim bu sesi duyurmak,elbette ülkede yaşayan siz emeklilerin kendi çabası ile olacaktır.Her alanda olduğu gibi,emeklinin gücünden korkanlar, emekli örgütlenmesine karşı, böl parçala mantığı içerisinde çaba sarfedilmektedir. Emekli kardeşlerim gerçek anlamda, emekliler olarak hiç kimseyi ötekileştirmeden, örgütlü yapının oluşması için hareket etmenin zamanı geldi geçiyor. Sorunların çözümü birlik beraberlikten geçer. Gücünüze güç katmak, sizlerin eseri olacaktır.

Kendi gücünüzün farkında olduğunuz an,sorunların çözümüne ilk adım atılmış olacaktır. Ayrılığa değil birliğe ihtiyaç vardır. Güzellik birliğin içerisindedir. Bu göreve kalkışanların görevi, derneğin misyonunu  A-B-C-  siyasi iradesinin arka bahçesi olarak kullanmamalıdır. Kişinin siyasi düşüncesi kendinedir. Önemli olan siyasi düşüncesini bu gibi kurumlar içerisinde bayrak etmemesi ve emeklinin sorunlarına çözüm üretebilmesidir.

İşte bu yönetim anlayışı içerisinde olan şeffaf dürüst ilkeli adaya ve yönetimine ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaca en büyük destegi kongrede sunarak, emeklinin sesini hakkıracak, bu gücün alanlarada hissedileceğine inanıyorum.

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon emekli bulunmaktadır. Memur maaşı ve emekli aylıklarında yapılan artışlarda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) dikkate alındı. Bu verilere göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 8.36 oranında zam yapılıyor. Emekli Sandığı’ndan  ödenen emekli aylıklarına ise yüzde 7.36 oranında artış olduğunu varsayalım. 

Buna göre, en düşük esnaf emeklisinin aylığı 1627 liradan 1763 liraya çıkacakken, en düşük işçi emeklisinin aylığı 1335 liradan 1447 liraya yükselecek. En düşük emekli memur aylığı da 2 bin 814 liradan 3 bin 21 liraya çıkacak ve en düşük çiftçi emeklisinin aylığı ise 1534 liradan 1662 liraya çıkarılıyor. Eh durum ortadayken neden emekli kardeşlerim bir türlü örgütlü yapısını oluşturmuyor. Eğer oluşturamıyorsa sorun var demektir. Buna bir çözüm yolu mutlaka olmalıdır. Çözüm Elinizdedir.

Düşünün yaklaşık 13 milyon emekli ülkede var olarak biliniyor, fakat sıkıntılarla kıvranan yine emekli oluyor. Sorunun çözümünü başka yerde değil kendimizde arayalım. Birliği olmayanın dirliği olamaz.

Meseleye sahip çıkma adına Adana’da tüm emekli kardeşlerimizi  TÜED’in Adana’daki yapılacak olan kongresinde göreve çağırıyorum. Gelin hep beraber emeklinin üzerinde’ki bu vurgun ve talan düzenine son verelim. Adil ve şeffaf bir yönetim anlayışının, iş başına geçmesi için, bir olalım iri olalım diri olalım…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.