Belediyeler nasıl yönetilmelidir?

Kentliyi yönetime katacak bölgemizde yaşıyan sivil toplum kuruluşları meslek örgütlerinin kente ilişkin olarak alınan kararlara katılım yok denecek kadar azdır. Bu uygulama ülkemizde yerleşmemiştir. Genellikle kararların oluşumundan sonra basın önünde karşılıklı eleştiri ve tartışmaları yapılmasından hep kaçınmışlar. Kararlar kendi içinde alınarak bireysel olarak toplumsal mücadeleye cevap vermemektedir. Aslında seçimle gelmiş kent yönetimleri de karar alma […]

Yayınlama: 15.11.2020
A+
A-

Kentliyi yönetime katacak bölgemizde yaşıyan sivil toplum kuruluşları meslek örgütlerinin kente ilişkin olarak alınan kararlara katılım yok denecek kadar azdır. Bu uygulama ülkemizde yerleşmemiştir. Genellikle kararların oluşumundan sonra basın önünde karşılıklı eleştiri ve tartışmaları yapılmasından hep kaçınmışlar. Kararlar kendi içinde alınarak bireysel olarak toplumsal mücadeleye cevap vermemektedir. Aslında seçimle gelmiş kent yönetimleri de karar alma güçlerini paylaşmak eğiliminde değildir.

Örneğin büyükşehir belediyesinin karar alma, aldığı kararları halkla paylaşma konusunda iyi olacağına inanmıyorum. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri bir araya gelerek basın önünde ortaya konulan projelerini uzun uzun tartışmalarının daha da verimli olacağına inanıyorum. Bölge halkı tarafından daha güvenli hale geleceğine inanıyorum. Proje demokratik bir şekilde sunulduğunda bütün kurumların katılımıyla demokratik belediyecilik oldu diyebiliriz.

Her yıl ilgili sivil toplum örgütleri, sendikalar, üniversitelerin ve bütün halkın katılımı ile gerçekleşecek olan kent kurultayları yapılmalıdır. Belediyelerin gelir ve giderlerini halk önünde açık net bir şekilde halka sunulmalıdır.
Bu gün belediyelerin başta büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeler ile ilgili kendi aralarında anlaşmazlık olduğu halk tarafından bilinmektedir. Bu çelişkiler doğrultusunda kendi aralarında barışık olmayan aynı zamanda aynı partinin mensupları olmasına rağmen peki sormazlar mı, kendileriyle barışık olmayan halkla nasıl barışık olabilir?
Halkla beraber üretmeyen, halkı üretime katmayan geçmişte olduğu gibi bugünde aynı mantığın devam etmesidir. Bir önceki seçilmişler nasıl tarihin karanlığına gömüldüğü gibi bugün de gömülecektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.