Adana’da Özel Halk Otobüs Koparatiflerine uyarımızdır

Özel Halk Otobüslerinde karmaşık bir yapı işletmeciliği almış başını gidiyor. Otobüs duraklarında, vatandaşın çekmiş olduğu ızdırap ve çile anlaşılır gibi değil.  Vatandaşı duraktan alıp, almamak otobüs şofürün keyfine ve  insafına  kalmıştır. Bu hizmet anlayışı ile vatandaşa nasıl bir hizmet sunulmak isteniyor. Vatandaş saatlerce otobüs durağında bekleyecek. Otobüs şoförü duraklarda keyfine göre adam seçecek, varmı böyle bir yasa ve hizmet anlayışı. […]

Yayınlama: 06.10.2021
A+
A-

Özel Halk Otobüslerinde karmaşık bir yapı işletmeciliği almış başını gidiyor. Otobüs duraklarında, vatandaşın çekmiş olduğu ızdırap ve çile anlaşılır gibi değil.  Vatandaşı duraktan alıp, almamak otobüs şofürün keyfine ve  insafına  kalmıştır.

Bu hizmet anlayışı ile vatandaşa nasıl bir hizmet sunulmak isteniyor. Vatandaş saatlerce otobüs durağında bekleyecek. Otobüs şoförü duraklarda keyfine göre adam seçecek, varmı böyle bir yasa ve hizmet anlayışı.

İnsanın tepesini attırmayın. Bu tür anlayış ve hizmete bir an önce çeki düzen verilmelidir. Buradan tüm konuyla ilgili yetkili mercileri sesleniyoruz. Bu adaletsiz uygulamaya derhal son verilmelidir.

Bir kentte Özel halk Otobüs koparatiflerince toplu taşıma hizmeti üstlenilmişse ve bu hizmet için, belirli şartlar karşılığında, yerel yönetimi temsilen, ulaştırma daire başkanlığı ile masaya oturularak bir anlaşma yapılmışsa, bu şartlarda verilen tahütün gereğini yerine getirmek zorunluluğu vardır.

Bura’da vatandaşa bir hizmet bedeli karşılığında veya hizmet karşılığı yerel yönetimce ödenen kart verilmiş kişilere, adaletli bir şekilde hizmet sunulması gerekir. Hizmette keyfiyet arzedilemez.

Vatandaşla otobüs şoförü arasında yaşanılan sıkıntılara, bir an önce çözüm bulmak adına, Özel Halk Otobüsleri Koparatif başkanları ve ulaştırma daire başkanlıklarına büyük görev düştüğünü ve konuya bir an önce el atmaları gerektiğine inanıyoruz.

Özel Halk Otobüslerin’de bazı şoförlerin, yolculara karşı sert davranışları ve nahoş tutumları, bağlı bulundukları kurum yetkilileri tarafından yeniden gözden geçirilmelidir. 

Gerekiyorsa tüm şoförlerin bir eğitim uygulamasından geçirilmesinde büyük fayda olacaktır. Otobüs soförlerinin yanlış tutum ve davranışlarından dolayı vatandaşın tepkilerine bir çok defasında şahit olduk. İnsan onuruyla oynamaya kimsenin hakkı olmaması gerekir.

Adana’nın tüm güzargahlarında Adana halkına toplu ulaşım hizmeti veren Özel Halk Otobüs koparatif başkanları, inşallah uyarılarımızı dikkate alırlar. Aksi haliyle, Basın camiası olarak konunun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.

Burada elbette tüm araç şöförlerini itham etmek istemiyoruz. Gerçekten vatandaşa karşı hoşgörü çerçevesinde görevini layıkıyla yapanları’da kutluyoruz. Ancak bazı araç şoförlerinde yaşanılan tatsız çatışmalara şahit olunabiliyor ve çok sayıda duyumlar alabiliyoruz. Bu nedenle tekrar ediyorum. Halk otobüslerinde şoförlük mesleğini yapanlar,tekrar gözden geçirilerek bir eğitime tabi tutulmaları şahibeleri ortadan kaldıracağına inanıyoruz.

Özel Halk Otobüs şoförleri; Başta 65 yaş üzeri olan vatandaşları,duraktan almamak için ellerinden gelen çabayı göstermeleri çok yanlış.

Basın kartı kullananlara, şehit ve gazi yakınlarına, engelli kartı hakkı olan vatandaşlara hoş olmayan davranışlar’da bulunulmasını gerçekten büyük bir haksızlık olarak görüyoruz.

Normal yolcuyu duraktan alırken, yukarıda bahsı geçen insanları araca almamak için ellerinden gelen her türlü oyuna başvurulması hoş bir şey değildir.

Örneğin bir basın emekçisi, basın kartını gösterdiğinde şoförün yüz rengini görmenizi isteriz. Burun kırın etmek, kendi kendilerine konuşarak laf sokma hakkını size kim veriyor.

Ulaştırma daire başkanlığıyla alacağınız ücret ve şartlara karar veren, sizin kendi koparatifleriniz ve kendi kurumlarınızdır. Belirli bir anlaşma karşılığında hizmet için anlaşılmışsa. Öyleyse bu tripler nedendir?

Kardeşim  ya yerel yönetimlerle anlaşma masasına oturmazsınız veya kurallara uyarsınız. Hiç bir basın mensubunun ve vatandaşın onuruyla oynama hakkınız olamaz.

Buradan tüm yetkili mercileri uyarıyor ve göreve davet ediyoruz. Bu olumsuzlukları sonlandırmak adına ne yapılması gerekiyorsa yapın ve her ne kadar ben şahsım olarak, özel halk otobüsünü kullanmasamda, meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı hiç kimsenin rencide etmeye hakkı olamaz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.